Gossos arriba a la meitat de la gira “A reviure” amb les sales plenes i l’eufòria del públic.
Per aquest 2024 només queden entrades a la venda pel Cap Roig Festival, el Festival de Cambrils i l’Auditori de Lleida
Després de penjar el cartell “d’entrades exhaurides” a Girona, Vic, Barcelona, Mallorca i Manresa, Gossos afronta el que queda de gira amb l’entusiasme i el suport d’un públic entregat que ha omplert ja tots els espais possibles on se’ls podia veure fins ara. Des que van començar aquests 10 concerts promesos al Festival Strenes de Girona, fa només un mes i mig, milers de persones ja han vist el directe que homenatja els seus 30 anys de carrera amb les cançons més emblemàtiques de la banda.
“Tornar al públic tot allò que ens ha donat aquests 30 anys era la idea inicial. Però està sent molt més bonic, emotiu i excitant del que havíem somiat. Les persones que ens segueixen des de fa 30 anys tornen ara amb els seus amics d’aleshores. I els nens que sempre escoltaven Gossos al cotxe dels pares ara, per fi, ens poden veure al directe com a joves entusiastes. Estem vivint un moment molt dolç que no volem que s’acabi, malgrat que ja estem a la meitat de la gira.” diu Gossos.
A partir d’ara es podran veure al Festival Jambo Street Music d’Andorra la Vella el proper dissabte 15 de juny. Després passaran pel 49è Festival Internacional de Música de Cambrils el 9 d’agost. I finalment seran al Cap Roig Festival el 16 d’agost. A la tardor s’acomiadaran ja dels escenaris tal com havien promès a l’Auditori Enric Granados de Lleida i al Teatre Kursaal de Manresa.
Un estiu i tardor per gaudir de la gira “A reviure” de Gossos que sabem segur que serà irrepetible.
——————————————————————————————————
GOSSOS Biografia
El grup Gossos, format per Natxo Tarrés, Juanjo Muñoz, Roger Farré i Oriol Farré, neix l’estiu de l’any 1993. La casualitat -o potser el destí- fa que quatre joves músics i manresans coincideixin i comencin a tocar sense cap altra pretensió que passar-ho bé. Són quatre veus, tres guitarres i un baix, i aquesta circumstància fa que des d’un principi el seu so sigui totalment acústic. La seva ciutat, Manresa, és el seu primer escenari però són els concerts improvisats al carrer els que els permeten el primer contacte amb el públic, que de seguida s’adona que són davant d’un grup diferent.
A finals de 1993 i principis de 1994, el grup es presenta a dos concursos i en tots dos obté premis. El premi del segon concurs -la Primera Mostra de Pop-rock per a joves- els permet enregistrar el primer disc, que s’anomena com ells: Gossos. El productor serà en Carles Cases, genial compositor manresà i bon amic del grup.
L’any 1995 el primer treball del grup ja ha venut més de 6.000 còpies i ells ja s’han passejat arreu de Catalunya en una primera gira d’estiu, fent de teloners de grups com Lax’n’Busto, Elèctrica Dharma o Presuntos Implicados.
L’any 1996 Gossos treu el seu segon disc: En privat. Produeix el disc Nando González, conegut guitarrista que també ha treballat amb Amistades Peligrosas, Hevia o Eros Ramazzotti. El grup, mentrestant, prepara una gira de teatres que comença a Manresa i acaba, després de tocar en diverses poblacions catalanes, a Barcelona. L’espectacle s’anomena “El carrer dels Gossos” i té un gran èxit.
L’any 1998 apareix el tercer disc. Un disc que té com a títol un Mandala format per ells, tot un símbol d’allò que és i significa Gossos. D’aquest treball, se’n venen unes 40.000 còpies. En aquesta gira ja són “cap de cartell” i els concerts es conceben com un gran espectacle de música i llum. La gira es tanca amb més de trenta-cinc actuacions. A mitjans d’aquell estiu, entre concert i concert, el grup comença pensar ja en el quart treball i decideix que serà un directe.
El disc Directament es grava el mes de setembre de 1998 al Teatre Conservatori de Manresa. És un disc que recull versions dels seus temes, algun tema inèdit i també versions en castellà i anglès que Gossos ja tenia en el seu repertori en directe.
L’any 1999 és un any de replantejaments ineix el que serà el seu primer disc en castellà, De Viaje, de sonoritat volgudament ambigua, en què Gossos i Suso Saiz volen anar més enllà del so acústic, explorant i traslladant-se a altres espais sonors. Gossos és conscient d’haver fet, amb De Viaje, un dels seus millors discs.
Després d’una quarantena de concerts per tot Espanya presentant De Viaje, l’any 2001 el grup es prepara per treure el sisè disc, que es titularà Cares. El disc es gravarà a casa, a Transtudio, l’estudi que Gossos ha anat preparant al llarg dels anys. És el seu segon i últim treball amb Drac (Virgin) i es planteja com un retorn al públic que sempre els ha acompanyat.
L’any 2002 Gossos fa un pas endavant en la seva carrera. Incorporen un cinquè membre, el bateria Santi Serratosa. A més, Gossos fa el pas definitiu cap al so elèctric, més contundent que l’acústic dels inicis. D’aquests nous cinc Gossos neix aquest treball, El Jardí del temps. En aquest punt tornen altre cop a una discogràfica catalana, Música Global, amb la qual enceten un nou camí. Un dels personatges remarcables d’aquesta època és Jorge Drexler, amb qui comparteixen escenari cantant junts “Club Tonight”, una de les cançons destacades d’aquest disc.
Els dies 28 i 29 de juny del 2003 el grup vol deixar petjada d’aquest moment viscut i celebren dos concerts consecutius a la sala l’Espai de Barcelona. Aquest concert quedarà inmortalitzat en el seu primer CD-DVD, Gossos a l’Espai.
L’any 2004 Gossos ja té nou material a punt i l’experiència que els mancava en aquest nou format: estan a punt per treure un altre treball en aquesta nova línia més rockera i contundent. La primavera del 2005 arriba el disc 8 i una gira d’estiu pels principals escenaris catalans i una gira d’hivern anomenada “De tu a tu” i plantejada per retornar als espais petits, espais en què la comunicació de curta distància esdevé una de les millors eines del grup.
El 2007 és l’any d’Oxigen. El novè disc de la banda és un nou pas endavant en la carrera d’un grup que ara ja duu catorze anys a dalt dels escenaris. Possiblement és el disc que va situa Gossos, de nou, com a referent en l’escena catalana i que consolida la seva segona etapa, ara amb en Santi Serratosa. Segurament també és el disc amb més hits, que encara avui ocupen llocs destacats en llistes com Spotify. La cançó “Nit trista de Patum”, “Oxigen” i “Corren”, cas singular, passa a ser una cançó popular.
L’efecte Corren: la cançó que el cantant Dani Macaco interpreta amb el grup es desperta molt fort l’estiu del 2007 com a tercer single del grup. Així, a poc a poc, aquest reggae amb el segell de Gossos es va converteix en un himne popular.
Auditori 15 anys. El 4 d’abril del 2008, Gossos celebra el seu quinzè aniversari a la Sala 1 Pau Casals de l’Auditori de Barcelona amb les entrades exhaurides. Aprofiten per documentar l’experiència i treure un CD-DVD del directe, juntament amb un documental sonor, en què la periodista i amiga Laura Duran acompanya el grup recuperant records dels quinze anys viscuts.
Dia 1. Segurament és el disc més sorollós i contundent del grup. Apareix per primera vegada el piano com a instrument que els acompanyarà en endavant. L’encarregat de fer-lo sonar és l’Oriol Farré. El disc veu la llum l’any 2010, concretament el dia de Sant Jordi, i el 6 de maig es presenta en directe davant de mil dues-centes persones a la sala Razzmatazz. La gira que els durà fins a finals del 2011 per més de seixanta localitats. Durant el 2012 Gossos abandona els concerts per donar-se espai, per trencar rutines.
El 14 de gener del 2013, Gossos reapareix amb la cançó final del primer capítol de la segona temporada de “Polseres Vermelles”. Un autèntic fenomen al país. Per a aquest capítol tan especial Gossos escriu la cançó “Res tornarà a ser igual”.
L’abril del 2013, altre cop per Sant Jordi, Gossos apareix amb el disc Batecs. Un disc optimista, ple de cançons en majúscules. Cançons que ens acompanyen en un moment en què gran part de la societat està unida, comença a bategar, unint-se altre cop per ser agent de canvi. Són moments en què la paraula hipoteca, desnonament, dret a decidir, justícia… sonen arreu. El disc es presenta el mes de maig al Teatre Coliseum de Barcelona davant de mil quatre-centes persones.
I l’aventura continua i es transforma el 2015 amb un nou espectacle, un nou format: Gossos 22. Fa 22 anys que estan junts i senten que ara és el moment de deixar entrar els seguidors al local d’assaig. És un espectacle pensat especialment per a tots aquells que volen endinsar-se en l’univers Gossos i conèixer una mica més del grup. Un concert, un assaig, un escenari, un diàleg, un joc…trencant barreres. Serà una retrospectiva dels 22 anys amb la mirada dels qui ja han recorregut el camí fet. Des de l’essència acústica, reinventada i plena de nous colors. 22 llocs, 22 cançons, a les 22 per a 222 persones.
A mitjans del 2016 es comença a gestar el que serà el seu tretzè treball: Zenit, un disc enregistrat fora del seu lloc habitual, a Can Pardaler, acompanyats i assessorats pel guitarrista, cantant i productor David Rosell. Nous sons, noves harmonies, amb una intenció de renovar però mantenint l’essència de les melodies i les veus que els han caracteritzat. El disc es presenta el mes de setembre del 2016 al Mercat de Música Viva de Vic. La gira s’estrena el 5 de novembre a la sala Barts de Barcelona i s’allarga fins a finals del 2017, passant per molts dels principals festivals del país (Canet Rock, Esperanzah, Clownia, Strenes, Emergent, etc).
El 2018 Gossos vol celebrar els vint-i-cinc anys de trajectòria. El tret de sortida de la Gira 25 anys és el 3 de maig a l’Auditori de Barcelona. Es tracta d’un concert molt especial, amb molts convidats, del qual s’enregistrarà un disc: Paraules que no s’esborren, imatges que no se’n van és un selecció de setze cançons interpretades a l’Auditori, en què les protagonistes -igual que al concert- són les cançons de Gossos de tota la seva trajectòria. Els artistes que hi apareixen són Txarango, Pere Arquillué, Sopa de Cabra, Joel Joan i Anna Sahun, Judit Neddermann, Jorge Drexler, Lax’n’busto, Ramon Mirabet, el cor infantil Geriona, Blaumut, Gots de Tuba, Big Hand, Els Amics de les Arts i Gossos. El grup s’acomiada de l’escenari amb un A REVEURE i anuncien una ATURADA INDEFINIDA fins el 2023.
El 14 de setembre del 2023 Gossos anuncia 10 únics concerts per Catalunya, Mallorca i Andorra per fer un repàs de la seva trajectòria amb la Gira “A REVIURE”. Es tracta de 10 localitats on històricament la banda ha tingut molts seguidors i on repassen les cançons més emblemàtiques de Gossos. El primer directe de la Gira “A reviure” serà el 6 d’Abril al Festival Strenes de Girona. I el seguiran Vic, Barcelona, Manresa, Mallorca, Andorra, Cambrils, Cap Roig i Lleida. Per anunciar aquesta Gira, Gossos apareix per sorpresa a la plaça Canonge Collell de Vic en ple 35è Mercat de Música Viva, al mateix lloc on fa 30 anys van actuar al carrer per primera vegada, just a la mateixa plaça, a la mateixa cantonada on van mostrar les seves primeres cançons.